Begin maart gaf stichting Sparrow een seminar over mentale gezondheid aan de sponsorkinderen van de middelbare school en college en hun ouders. Een gastspreker, dhr Zuluete, kwam over dit onderwerp vertellen. Dhr Zuluete is verpleegkundige en maatschappelijk werker.
Mentale gezondheid gaat over je cognitieve, sociale en emotionele gezondheid. Als je mentaal gezond bent, ben je in staat om positief te denken en te genieten. Gaat er iets niet goed in je mentale gezondheid, dan kan dit allerlei klachten geven; van lichamelijke klachten zoals buikpijn tot bijvoorbeeld depressie.
Onze sponsorkinderen groeien op in harde omstandigheden. In de krottenwijken is er sprake van geweld, openbaar dronkenschap en drugsgebruik. Veel ouders hebben het druk met inkomsten genereren om ervoor te zorgen dat er wat eten op tafel staat. Dit kan ervoor zorgen dat ouders veel afwezig zijn en weinig betrokken zijn bij het leven van hun kind. Of dat ze zelf zoveel stress ervaren dat het niet lukt om op een positieve manier te communiceren met hun kind.
Ouders en grootouders zijn rolmodellen voor hun kinderen. Daarom werden juist zij betrokken bij deze seminar. Het was een manier om ouder en kind weer met elkaar te verbinden en hen bewust te maken van hun rol in het gezin.
Liza, een aanwezige oma vertelde: “Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om met elkaar in contact te zijn en altijd te checken hoe het met de ander gaat. Dit ga ik zeker onthouden en doen.”
Een middelbare schoolleerling die niet lekker in haar vel zit, zei na afloop: “Ik snap dat het niet helpt om mezelf op te sluiten in mijn kamer. Ik ga mijn best doen om meer naar buiten te gaan en met mensen om te gaan om ook te kunnen ontdekken wat ik leuk vind om te doen.”
Mooie, waardevolle lessen zijn geleerd.