Een nieuw begin
Dit jaar zegde Ellie haar baan op en besloten wij om ons beiden fulltime aan stichting Sparrow te gaan geven. We geloofden dat we met meer tijd meer impact konden maken en meer kinderen konden gaan sponsoren. We hadden mooie plannen gemaakt en een achterban opgezet die ook geloofde in de persoonlijke begeleiding die wij geven aan onze sponsorkinderen. Een achterban die geloofde dat er groei mogelijk was en ons hierin persoonlijk financieel wilde ondersteunen.
Vulkaanuitbarsting
Het jaar 2020 begon met het sluiten van de scholen vanwege de dreiging van vallende asdeeltjes. Op 12 januari zagen we vanaf het strand van de wijk Lazareto de bliksemschichten en de rookkolom van de vulkaan Taal. De asdeeltjes bereikten onze werkplek niet en de scholen mochten al snel weer open, niet wetende dat dit het begin was van een jaar waarin de scholen veel vaker en langer gesloten zouden worden.
Lees het bericht over de vulkaanuitbarsting
Voedselpakketten
Begin maart konden veel van onze plannen de prullenbak in. En onze aanpak van persoonlijke begeleiding, huiswerkbegeleiding en bijlessen geven in ons studiehuis mochten we niet meer uitvoeren. Dit voelde overweldigend. Veel tijd om erover na te denken was er niet, want binnen een week na de start van een strenge quarantaine in de Filipijnen hadden sommige van onze sponsorkinderen niks meer te eten. Er was sprake van een echte ramp. Dankzij de steun van vele mensen konden we elk weekend voedselpakketten uitdelen aan onze sponsorkinderen en aan hun buren in drie verschillende wijken. Dit konden we de gehele volledige lockdown van drie maanden volhouden. We hebben voedselpakketten gegeven voor meer dan 15.000 mensen.
Bekijk de actiepagina over de voedselpakketten.
Uitbreiding naar een tweede gebied
Na deze intensieve periode moesten er keuzes gemaakt worden. We wilden meer studenten in ons programma opnemen en uitbreiden naar een tweede gebied. Hier had Ellie haar baan voor opgezegd. Maar om ons heen hoorden we goede doelen die het moeilijk hadden om hun financiën binnen te krijgen. Projecten moesten bij hen stoppen. Maar we hadden deze beslissing toch in gebed en weloverwogen gemaakt? We besloten onze plannen door te zetten. We zijn uitgebreid naar een tweede gebied en hebben twee keer zoveel studenten aangenomen. De aanmeldprocedure werd nog nooit zo strak georganiseerd als dit jaar en er was heel veel overleg met de lokale overheid.
Bekijk de uitbreiding naar ons tweede gebied.
Buiten bijlessen
Na de zomervakantie kwam het bericht dat men in de Filipijnen wilde starten met het geven van thuisonderwijs. Kinderen bleven in quarantaine. Mooi nieuws, maar thuisonderwijs vergt veel van de ouders, zoals velen van ons in Nederland ook hebben ondervonden. De ouders van onze sponsorkinderen hebben vaak geen diploma en vinden het dus moeilijk om hun kinderen te begeleiden. Na weer veel overleg met de overheid mochten we huiswerkbegeleiding en bijlessen geven aan kleine groepen in de buitenlucht in de krottenwijken. Dit was wat onze sponsorkinderen nodig hadden! Het was een intensieve en drukke periode. Voor de extra begeleiding namen we een extra werknemer in de Filipijnen aan.
Bekijk de herstart van het onderwijs.
Meer huiselijk en seksueel geweld
Tijdens de lockdown werd de meerwaarde van een maatschappelijk werker binnen stichting Sparrow duidelijk. Marjo, onze maatschappelijk werker, merkte al snel dat er sprake was van meer huiselijk en seksueel geweld. Ze is gesprekken aangegaan met verschillende families en één van onze sponsorkinderen is tijdelijk bij een tante gaan wonen in een andere wijk. Om het onderwerp bespreekbaar te maken heeft ze een seminar ontwikkeld die ze in kleine groepjes in de buitenlucht (met toestemming van de overheid) aan zowel ouders als kinderen geeft. We merken dat sommige onderwerpen hierdoor beter bespreekbaar worden.
Bekijk de foto’s van een seminar.
Tyfoon Quinta
We roeiden met de riemen die we hadden, het was intensief en hard werken, maar we leken er het beste van te maken.
En toen kwam eind oktober tyfoon Quinta recht over ons gebied heen. Huizen gingen kapot, kwamen onder water te staan, sponsorkinderen moesten midden in de storm evacueren. Het voelde wreed; na zoveel tegenslag ook nog een natuurramp. Gelukkig konden we ook hier hulp bieden.
Zie de foto’s en video’s van tyfoon Quinta
Alternatief kerstfeest
Het kerstfeest van stichting Sparrow is het feest waar jong en oud naar uitkijkt. Dit jaar hielden we een alternatief feest vanwege de coronamaatregelen. We hielden wedstrijden waar je als gezin zelf thuis aan mee kon doen. Er was een kerstliederen competitie, een Christmas parol competitie en er werden kerstpakketten gemaakt waar de sponsorkinderen een kerstmaaltijd mee konden maken.
Zie de foto’s en video’s van het alternatief kerstfeest
Bedankt
We willen iedereen die ons werk dit jaar mogelijk heeft gemaakt ontzettend bedanken. En we wensen iedereen een gezond en gelukkig 2021. Neem gerust contact met ons op als er vragen zijn over ons werk of over onze beslissing om samen fulltime voor stichting Sparrow te gaan. We vertellen er graag over.