“De zelfverdediging workshop was vermoeiend, maar dat was het meer dan waard. Ik heb enkele basistechnieken geleerd hoe ik mij kan verdedigen in vervelende situaties. Handig als meisje zijnde”
– Raquel, derdejaars hbo student
In samenwerking met de politie van Calapan heeft stichting Sparrow een zelfverdediging workshop georganiseerd voor alle sponsorkinderen die naar de middelbare school of naar het beroepsonderwijs gaan.
Het doel van de workshop was om de sponsorkinderen meer zelfvertrouwen te geven, een sterker karakter en te helpen met het maken van beslissingen. De workshop werd gegeven door Taekwondo zwarte band drager, Police Master Sergeant Maligon samen met zes van zijn collega’s. De workshop werd op meerdere dagen gegeven in de verschillende wijken waar stichting Sparrow werkt.
Police Master Sergeant Maligon begon de workshop met een demonstratie. Hij nam de tijd om te vertellen dat geweld nooit een doel op zich moet zijn. Het is belangrijk om bewust te zijn van je omgeving en proberen bedreigingen te ontwijken. Je moet voorbereid zijn en gericht op verdediging. Tijdens de workshop was er ook ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.
Zowel de leerlingen als de politie waren enthousiast over de workshop. In overleg hebben we daarom besloten om de workshop later in het jaar te vervolgen met een meerdaagse workshop.
Holistische aanpak
Als stichting Sparrow hebben we een holistische aanpak. Dat betekent dat we kijken naar alle factoren die van invloed zijn op het onderwijs van het kind. We kijken naast de cognitieve aspecten van leren ook naar het fysieke, persoonlijke, sociale en emotionele welzijn van het kind. De projecten die we als stichting Sparrow naast het onderwijsproject uitvoeren komen voort uit deze holistische aanpak.
Zelfvertrouwen van het sponsorkind
Een belangrijk aspect waar we aan willen werken is het zelfvertrouwen van het sponsorkind. Als je in armoede leeft en je gaat naar school dan kom je in een andere leefomgeving terecht. Sponsorkinderen op de middelbare school en op het hbo worden niet altijd geaccepteerd door leeftijdgenootjes. Op sommige kinderen wordt neergekeken, anderen worden zelfs gepest. De maatschappelijk werker van stichting Sparrow probeert dit onderwerp zoveel mogelijk bespreekbaar te maken. De zelfverdediging workshop is hierbij een goed hulpmiddel.
Onveilige leefomgeving
Daarnaast groeien sommige van onze sponsorkinderen op in een minder veilige omgeving. Er is geweld, alcohol en drugsmisbruik. Juist in deze omgeving is het fijn om een basiskennis zelfverdediging te hebben. Maak jij activiteiten als de zelfverdediging workshop mogelijk? Geef dan via onderstaand donatieformulier.